Naturvetarna förbereder dig inför Miljövetardagen

Seminarium [kompatibilitetsläge] - Microsoft Word icke-kommersiellt bruk 2013-11-19 221507.bmpFredagen 22/11 arrangerade SMUF ett seminarium i två delar för att ladda upp inför vår stundande arbetsmarknadsdag Miljövetardagen. Klockan 10-11 inledde Naturvetarna med en presentation om hur man som student kan förbereda sig inför en arbetsmarknadsdag och vad som är viktigt att tänka på inför framtiden.

Naturvetarna är ett fackförbund som företräder de naturvetenskapliga professionsgrupperna på arbetsmarknaden. I Naturvetarna samlas akademiker inom miljö, livsvetenskap, jord, skog, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Fackförbundet har idag drygt 32 000 medlemmar och förhandlar de avtal som reglerar villkoren på den svenska arbetsmarknaden. Naturvetarna vill vara det självklara valet för naturvetare och företräder naturvetare under hela deras karriär, från nyutexaminerade till chefer med många års erfarenhet samt doktorander och företagare.

Elias Tony från Naturvetarna inledde seminariet med att berätta om vad personer som studerat miljö på högskola och universitet gör när de väl kommer ut i arbetslivet. Det visade sig att majoriteten hamnar inom offentlig sektor och jobbar på kommuner och myndigheter. Bland de stora privata aktörerna som anställer personal med miljöutbildning finns t.ex. IKEA, Swedavia och Ragn-Sells. De fem vanligaste titlarna som miljövetare får är just nu miljö- och hälsoskyddsinspektör, miljöutredare/handläggare, miljösamordnare, miljökonsult och projektledare. Det finns även fem ”rookies”, yrkestitlar som är på väg upp, och dessa är biolog, chef, kommunekolog, miljöchef och miljöstrateg.

Elias Tony från Naturvetarna pratar

Elias Tony från Naturvetarna pratar

Men hur får man då ett jobb? Elias berättade att en så stor andel som 70-80 procent av alla jobb som förmedlas går via kontakter, både indirekta och direkta! Detta är alltså jobb som kanske aldrig annonseras ut formellt utan som man får tag på genom exempelvis Linkedin, sociala medier, kompisar som känner någon som känner någon annan och så vidare men ett annat vanligt sätt att hitta jobb på är att delta under arbetsmarknadsdagar, mingel och seminarier. På dessa evenemang möts ofta många arbetssökande personer och representanter från företag, organisationer, myndigheter och liknande; den ena sidan vill ha jobb och den andra söker arbetskraft så det blir en ypperlig plattform för att sammanföra dem. Det svåraste med att söka jobb är att söka sitt första jobb, sen blir det lättare och lättare.

Så hur förbereder man sig då inför ett så viktigt tillfälle att träffa potentiella arbetsgivare som en arbetsmarknadsdag? Nu är det bara sex dagar kvar till Miljövetardagen och Elias gav många bra tips på hur man bör tänka. Det allra första att tänka på är att ställa tre grundläggande frågor till sig själv:

Vem är jag? Vad vill jag? Vad kan jag?

Om du besvarar dessa tre frågor bra och ärligt blir det mycket lättare att veta vad nästa steg blir. Om du vet hur du är som person, vad du har för visioner för framtiden och vilka dina främsta kompetenser, styrkor och passioner är kan du analysera vilka arbetsgivare som finns där ute, vilka som passar dig och vilka som är intresserade av dig. Att börja fundera över detta kan också få dig att tänka till kring frågor som: Vill du jobba inom privat eller offentlig sektor? Vilket upplägg på arbetsuppgifter, arbetstider och arbetsrutiner passar dig bäst?

När du har kommit fram till svaret på dessa tre frågor finns det tre steg för hur du går vidare. Stegen är: förberedelser inför Miljövetardagen, vad du gör under själva Miljövetardagen och vad du gör efter Miljövetardagen.

1. Förberedelser inför Miljövetardagen
A och O är att ta reda på vilka organisationer som ska delta under arbetsmarknadsdagen, exempelvis som utställare på aktörstorget. Kolla på hemsidan och återkoppla till de tre frågorna, fokusera extra mycket på de aktörer som verkar passa dig. När du har identifierat vilka aktörer som är intressanta för dig, läs då på så mycket du orkar och kan om dem. Varför? Jo, för att de kommer uppskatta att du vet vad du pratar om och har vissa förkunskaper! Förbered gärna några frågor till dem.

2. Under Miljövetardagen
Eftersom dagen består av olika typer av aktiviteter finns det olika sätt att lägga upp sitt besök på, här är ett förslag på hur man kan agera på aktörstorget och under seminarier/föreläsningar:
Aktörstorget
Presentera dig, mingla, lyssna först och prata sedan, visa intresse och ställ frågor, knyt kontakter och byt kontaktuppgifter. Ett bra tips är att hellre ha ett kortare samtal där båda parter är fokuserade hela tiden än att ha ett längre samtal där någon driver iväg i tanken, det är viktigt att visa sig intresserad!

Seminarium/föreläsningar
Ställ frågor som är kopplade till föreläsningen, gå gärna fram efteråt kanske för att tacka för föreläsningen. Om du ställer frågor eller pratar med någon av talarna efteråt, se till att presentera dig så gör du ett gott intryck och talaren kommer minnas dig lite extra.

3. Efter Miljövetardagen
För att inte allt ska rinna ut i sanden måste du kanalisera det du började bygga upp under arbetsmarknadsdagen och se till att jobba vidare på de kontakter du knutit. Ring eller mejla och tacka för samtalet om du träffade en intressant aktör, det är alltid bra med återkoppling. Om du kände att det verkligen klickade mellan er, att du blev särskilt inspirerad, engagerad eller intresserad eller kanske har något konkret du vill prata om (varför inte jobbmöjligheter?), så fråga gärna om du kan komma förbi på ett besök eller ses för en kopp kaffe. Som Elias sa ”kaffe är jäkligt populärt, kaffe är nyckeln till många fler dörrar än ni tror!”

Om vi blickar bortom Miljövetardagen, var kommer då facket och Naturvetarna in i bilden? Varför är det viktigt att vara med i facket? Elias poängterar att om vi organiserar oss och backar upp varandra blir vi mycket starkare! Alla arbetsgivare är inte stora fula fiskar men ibland dyker det upp situationer då man som anställd kan känna sig felbehandlad och väldigt liten i förhållande till chefer och beslutsfattare högre upp. I vissa fall kanske det till och med är så att arbetsgivarna bryter mot avtal och lagar och då är det bra att kunna få stöd. Naturvetarna jobbar både med påverkan, karriärservice, arbetsrättslig rådgivning och förhandling och kan på så sätt ge dig mycket råd och hjälp.

Om vi simmar oorganiserat är det lätt för stora fula fiskar men om vi organiserar oss kan även små fiskar vara övermäktiga de stora! Elias ville dock poängtera att inte alla arbetsgivare är stora fula fiskar.

Om vi simmar oorganiserat är det lätt för stora fula fiskar att äta upp oss men om vi organiserar oss kan även små fiskar vara övermäktiga de stora! Elias ville dock poängtera att inte alla arbetsgivare är stora fula fiskar.

Men som student behöver man väl inte vara med i facket, eller? Här var Elias dock av en helt annan uppfattning. Elias starkaste budskap under seminariet var detta: Din karriär börjar redan under studietiden! Det vi gör idag och på Miljövetardagen är att vi lägger grunden för vår framtida karriär. Genom ett fackförbund som Naturvetarna kan studenter få hjälp med att skriva CV och personligt brev innan jobbsökandet, få ett bredare nätverk med kontakter som kan hjälpa dig att hitta jobb (minns att 70-80% av jobben annonseras inte ut), få koll på anställningsavtal och vad som är en genomsnittlig ingångslön med mera. Det finns så mycket som händer redan under studietiden som påverkar ditt första jobb!

Skillnaden mellan just Naturvetarna och vissa andra fackförbund kan vara svåra att ha koll på. Naturvetarna är ett SACO-förbund och SACO samlar akademiker, vilket innebär att medlemmarna måste ha en högskoleutbildning. SACO-förbunden samlar dessutom sina medlemmar efter profession; Naturvetarna jobbar med just naturvetare och därför kan de allt om exempelvis miljövetare. Vissa fackförbund fungerar på ett annat sätt, exempelvis kan de samla sina medlemmar efter arbetsplats vilket innebär att alla ifrån vaktmästaren till ekonomerna, cheferna och miljövetarna på exempelvis en kommun företräds av samma fackförbund. Något som är viktigt att tänka på när man väljer vilket fackförbund man ska bli medlem i är därför att fundera över vad de specialiserar sig på och vad man vill ha ut av sitt medlemskap. För att läsa mer om medlemskap i just Naturvetarna kan du läsa mer här. Naturvetarna kommer även att finnas på aktörstorget mellan 11-16 under Miljövetardagen 28/11 så missa inte att prata med dem då!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s