Loppis för Otros Mundos

Nu är det dags för loppis igen! Den här gången går pengarna till miljöorganisationen Otros Mundos som är verksam i Chiapas i Mexiko.

Vill du skänka något till loppisen? Kom förbi på någon av våra insamlingsdagar i kåren:

Tis 4/12, kl 9-14

Tors 6/12, kl 9-14

Vi tar tacksamt emot: Kläder, skor, böcker, skivor, smycken, och andra mindre saker som ni tror att någon annan kommer vilja ha.
Vi kan tyvärr inte ta emot: Soffor, flyglar eller andra jättestora grejer samt kläder/saker som är allt för slitna eller trasiga.

På loppisen kommer vi att bjuda på gratis kaffe och te och det kommer finnas kakor och annat gott till självkostnadspris.

VARMT VÄLKOMNA! ♥

Otros Mundos Chiapas är en miljöorganisation som organiserar och samordnar samhällen, organisationer och privatpersoner som kämpar för att försvara naturen och ursprungsfolken i Chiapas mot megaprojekt som gruvor, vattenkraftverk och storskaliga monokulturer.

I Chiapas hotas ursprungsfolken ständigt av tvångsavhysning och förstörda livsvillkor till följd av megaprojekten. 30% av delstatens territorium är upplåtet för eventuell gruvdrift, det finns planer på ett tiotal dammar då Chiapas har mycket tillgång till vatten, de storskaliga palmolje- och GMO-majsplantagerna brer ut sig allt mer.

Alla dessa projekt leder till motstånd från ursprungsfolken som bor på territoriet eftersom de ser sina förutsättningar att fortsätta leva där traditionsenligt som grovt hotade. Ursprungfolken har andra visioner för sin utveckling och vill inte tvingas bort från sin mark eller hamna i beroende till stora ekonomiska intressen. Ursprungsfolken har också många av lösningarna på dagens ekologiska kriser genom traditionell kunskap om ekologiskt jordbruk och sina demokratiska, kollektiva organisationsformer. Men motstånd mot de ekonomiska intressena är ofta förenat med livsfara och för att lyckas försvara sig måste ursprungsfolken organisera sig i starka nätverk och hjälpas åt ömsesidigt.

Otros Mundos arbetar med att bygga nätverk som stärker de påverkade samhällena genom att öka deras storlek och styrka samt genom att utbyta kunskap. De är en del av Friends of the earth international och en rad andra lokala och internationalla nätverk för miljöfrågor.

Arbetet handlar rent konkret om att arrangera och delta i träffar, forum och protester och sprida information om megaprojektens påverkan på miljön och mänskliga rättigheter och presentera demokratiska alternativ till den rådande exploateringsmodellen. För tre veckor sedan arrangerade de ett forum i San Cristobal där representanter för samhällen i Lacandonadjungeln framförde sin kritik mot hur myndigheterna använder klimathotet (REDD+) för att få bort dem från deras mark och införa storskaliga monokulturer, förtäckta som en klimatlösning. Just nu drivs även en omfattande turné med träffar i alla lokalsamhällen som är påverkade av planer på ny gruvdrift och dammar. Ekonomiska resurser behövs för infomaterial och resor för att representanter för ursprungsfolken ska kunna ta sig till olika samhällen och utbyta information.

http://otrosmundoschiapas.org/materiales/
http://www.foei.org/
https://www.facebook.com/events/227289627401637/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s