Fladdermusexkursion

Vattenfladdermus
Foto: Wikipedia

I onsdags anordnade SMUF en fladdermusexkursion med Patrik Dinnétz. Intresset var över förväntan och platserna fylldes snabbt. Kul!

Kl 21.00 samlades så lite drygt 20-talet förväntansfulla miljöstudenter vid Årstaberg söder om söder. Därifrån vandrade vi vidare till Årstaskogen vilket var platsen för vår fladdermusspaning. Patrik började med en historisk genomgång av området som brukats från 1300-talet och om planerna att göra Årstaskogen samt Årsta holmar till naturreservat.

Patrik visar hur fladdermusen fångar sitt byte

Patrik visar hur fladdermusen fångar sitt byte
Foto: http://camillahjelm.wordpress.com/

Så till fladdermössen då. 1/4(!) av alla däggdjur i världen är fladdermöss och i Sverige har det setts 19 arter vilka tillhör familjen läderlappar. Fladdermössen är nattaktiva och jagar vanligtvis insekter med ekolokalisering på frekvenser som är för höga för det mänskliga örat. För att lokalisera fladdermössen använde vi oss av ljudomvandlare som gav utslag när de närmade sig. Mycket spännande!

Fladdermössen var dock svåra att se i skogen då de flyger mycket snabbt i mörkret. Dock kunde vi höra både Nordisk och Gråskimrig fladdermus knattra förbi. Det var först när vi gick längs vattnet i Årstaviken som vi fick se Vattenfladdermusen flyga omkring och fånga insekter. Mycket nöjda skildes vi sedan åt vid skanstullbron.

Ett stort tack till Patrik som ledde denna utmärkta exkursion!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s